Wat als het echt niet lukt om met de andere ouder overeen te komen?

Wat als het echt niet lukt om met de andere ouder overeen te komen?

Dan kan parallel ouderschap een oplossing bieden.

Er heerst een bepaald ideaalbeeld in onze maatschappij, dat je na de scheiding verder moet gaan als goede ouders, als een “team”. Je moet je emoties rond je ex-partner aan de kant zetten, en handelen als ouder. Je mag geen ruzie maken, maar je moet louter overeen komen in het belang van de kinderen.

Soms is de realiteit echter anders, en zijn de emoties rond de scheiding nog te vers, nog te diep. De verschillen in visie rond de opvoeding waren te groot, ze waren een strijd binnen de relatie, en uit elkaar gaan was noodzakelijk. Wanneer je overlegt omtrent de kinderen leidt het alleen maar tot meer frustratie en meer ruzie.

Het is belangrijk om deze ouders niet te veroordelen, het is echter wel belangrijk de oorzaak van het probleem te vinden. Sommigen zitten nog volop in hun rouwproces, voor anderen is de scheiding een traumatisch gebeuren geweest. Deze oorzaken zijn zeer uiteenlopend, het is dus belangrijk te communiceren wat je verhinderd een “goede” relatie aan te gaan.

Lieve Cottyn ontwikkelde een innovatieve aanpak, een aanpak die ouders handvatten geeft: het parallel of solo ouderschap. Ze zegt hierover:

“Wanneer samen ouder blijven te moeilijk wordt, ontlast ouders dan van deze taak. Als samen ouder blijven te emotioneel is en mensen overspoelt, waardoor ze niet als ouder denken, geef hen dan de ruimte om voor hun kind te kiezen. Laat vader met zijn kinderen bezig zijn als vader vanuit zijn visie, zijn prioriteiten, zijn wensen. En laat moeder met haar kinderen bezig zijn als moeder vanuit haar visie, haar prioriteiten en haar wensen.” (Lieve Cottyn)

In het parallel ouderschap ga je niet langer inzetten op het oplossen van het conflict tussen de ouders, maar worden ouders bewust dat ze vastzitten in een strijdpatroon, waar overleg en dialoog niet werkt.

De focus wordt verlegd van het ouderlijk conflict naar je eigen verantwoordelijkheid als ouder, en hoe je dat zou invullen. Jij hebt als enige invloed op je handelen. Wat wil ik mijn kind leren? Wat heeft mijn kind nodig?

Het houdt in dat je moet leren de verschillen in de opvoedingsstijl te aanvaarden. Je kan de andere ouder niet veranderen. Je leert bestaansrecht te geven aan de andere ouder, en aan zijn of haar verschillen.

Wie hier graag meer info over wenst, kan mij altijd vrijblijvend contacteren.


Deel op


Blijf op de hoogte

Tips voor je scheiding of ouderschapsregeling in je mailbox? Abonneer je hier:

* verplicht veld