Waarom doet scheiden zoveel pijn?

 

Na het sterven van een dierbare, is scheiden de meest ingrijpende en pijnlijke levensgebeurtenis in een mensenleven.

Ik ervaar dit dagelijks in mijn praktijk als familiaal bemiddelaar. Hoe mensen, de grond van onder hun voeten zien verdwijnen. In je rouwproces, ga je door een rollercoaster van emoties. Kwaadheid, woede en verdriet wisselen elkaar af.

De pijn raakt je op verschillende domeinen:

  • Je verliest je geliefde, een gezamenlijk toekomstbeeld. Je moet je leven als het ware opnieuw gaan resetten.
  • Je ziet je kinderen minder en je moet ze (soms) toevertrouwen aan nieuwe partners, waar je helemaal niet klaar voor bent. Vroeger had je partner nooit geen tijd voor de kinderen en nu opeens wel.
  • Ook al willen jullie dit zelf niet, jullie vrienden en familie gaan zich opdelen in kampen of sommige haken gewoon af. Je sociaal leven wordt uitgedund, juist nu je het zo hard nodig hebt.
  • Je valt terug van 2 inkomens op 1. Door de scheiding kan je niet blijven wonen in je huis, moet je noodgedwongen meer gaan werken, is er geen budget meer voor extraatjes zoals reizen, mooie kleren, enz. Je gaat er financieel op achteruit.

Hoe kan bemiddeling je helpen?

  • Alle aspecten van de scheiding komen aan bod, zowel emotioneel, financieel als juridisch. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om alles grondig te door te spreken.
  • We zoeken naar een overeenkomst waar beide ouders en de kinderen zich goed bij voelen. Het gaat niet over toegeven of onderhandelen. Het gaat over een oplossing vinden waar iedereen zich in kan vinden.
  • Het welzijn van de kinderen staat centraal. Het is wetenschappelijk bewezen dat niet zozeer de scheiding zelf, maar de mate van conflict tussen de ouders de grootste invloed heeft op de kinderen.
  • De bemiddelaar is neutraal en werkt voor jullie beiden, met als enige doel om tot een evenwichtig akkoord te komen.

Deel op


Blijf op de hoogte

Tips voor je scheiding of ouderschapsregeling in je mailbox? Abonneer je hier:

* verplicht veld