Tips voor gescheiden ouders tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur! 🎄✨

Voor sommigen de mooiste tijd van het jaar maar voor velen ook een pijnlijke periode van gemis en confrontatie met verlies.

 

Hier een aantal tips voor gescheiden ouders :

#1 – Begin op tijd met overleggen

Soms veranderen omstandigheden waardoor gemaakte afspraken onder druk komen te staan : bijvoorbeeld nieuwe partners, …. Begin daarom tijdig met elkaar te overleggen. Indien overleg echter teveel conflict veroorzaakt, kies er dan voor om de gemaakte regeling na te leven. Dit brengt rust en structuur voor zowel je kinderen als jezelf!

#2 – Respecteer familietradities en rituelen

Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met familietradities, denk hierbij ook aan de grootouders! Je kinderen houden van deze familietradities. Gun hen deze tijd met hun familie zowel langs vaderszijde – als moederszijde.

#3 – Doe niet alles dubbel

Probeer het simpel te houden voor jullie kinderen. Zij moeten het immers ondergaan. Zorg ervoor dat het niet te druk wordt, niet te veel wissels etc … Praat hierover met je ex-partner. Houd in ieder geval altijd het belang van je kind voor ogen, en niet je eigen belang.

#4 – Toon begrip voor de emoties van de kinderen

Misschien zijn de kinderen verdrietig dat hun ouders met kerst of oudjaarsavond niet bij elkaar zijn. Ook kunnen ze de andere ouder erg missen. Laat ze weten dat het goed en normaal is als ze zich zo voelen, dat het mag en erbij hoort. Zet ze niet onder druk om blij te doen, als ze dat echt niet zijn. Neem de tijd om goed luisteren. Reageer niet meteen met oplossingen. Probeer het verhaal van je kind zo min mogelijk te onderbreken. Op deze manier zal hij/zij zich gehoord voelen.

#5 – Gun elkaar het ouderschap

Probeer elkaar niet te zien als ex-partners, maar als collega-ouders. Ook al is de relatie voorbij, je blijft toch de ouders van jullie kinderen. Gun elkaar dan ook het ouderschap.

Dit betekent dat je actief de band van je kind met de andere ouder stimuleert. Ook al heeft dat (bijvoorbeeld) tot gevolg dat je kinderen om het jaar met Kerstmis niet bij jou zijn. Dat is misschien vervelend, maar belast je kinderen niet met jouw verdriet.


Deel op


Blijf op de hoogte

Tips voor je scheiding of ouderschapsregeling in je mailbox? Abonneer je hier:

* verplicht veld