Tips om conflicten bij een scheiding te voorkomen

Het kan lastig zijn om niet in een strijd te belanden met je ex-partner. Voor kinderen kan een strijd echter schadelijk zijn. Probeer om voor je kinderen een goede samenwerking op te bouwen met je ex-partner. Hieronder een aantal tips die helpen om voor je kind de samenwerking met de ander ouder, zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

Maak goede afspraken

Maak goede en duidelijke afspraken met je ex-partner over de kinderen. Zodat jullie weten waar je aan toe bent en wat je van elkaar kan verwachten. Schakel eventueel een bemiddelaar in, om een ouderschapsovereenkomst op te maken. Doe er alles aan om rechtszaken te voorkomen en om uit een gevecht te blijven.

 

Zoek hulp voor jezelf

De relatie met je ex-partner is erg veranderd. Toch moet je blijven samenwerken voor je kinderen. Je kan steun vragen bij familie, vrienden, therapeut, psycholoog of een combinatie van beiden.

 

Praat respectvol met elkaar

Hou de onderlinge communicatie respectvol. Praat zonder verwijten, zonder oude koeien, zonder stemverheffing en zonder scheldwoorden. Laat elkaar uitspreken en luister naar elkaar. Stel vragen als je iets niet begrijpt.

 

Overleg als de kinderen er niet bij zijn

Praat met je ex-partner als je kinderen niet aanwezig zijn. Zeker als je iets moet uitpraten, hou de discussie waar die hoort, tussen volwassenen. Zorg er ook voor dat je je  kinderen niet bombardeert met vragen over de andere ouder.

 

Kijk naar signalen bij je kinderen

Als je veranderingen in gedrag, emoties of lichamelijke klachten bij je kind ziet dan kan dat een signaal zijn dat je kind spanningen ervaart. Let bijvoorbeeld op hoofdpijn, slaapproblemen, buikpijn, veel huilen, terugtrekken, veel boos, agressief enz. Ben je er van bewust dat de meeste kinderen veel spanningen ervaren in een periode van een scheiding. Ze zullen ups en downs hebben, maar de moeilijkheden zullen na verloop van tijd minder worden. Als het gedrag sterk verandert of verergert, dan is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben.

 

Je hoeft niet wat betreft alles op 1 lijn te liggen

Het is belangrijk om met de andere ouder tot overeenstemming te komen over de grote opvoedkundige lijnen zoals schoolkeuze, studierichting, vrije tijdsbesteding van de kinderen maar over andere zaken hoef je niet het niet eens te zijn. Elke ouder heeft ruimte nodig om op te voeden op zijn of haar manier, zonder dat de ander zich ermee bemoeit. Allebei is het goed, ze zijn alleen verschillend.

 

Praat met respect over de andere ouder tegen je kinderen

Het is belangrijk om tegen je kinderen met respect over de andere ouder te praten.  En als je kinderen binnen gehoor afstand zijn, praat dan ook tegen anderen met respect over de andere ouder. Kinderen horen veel en krijgen veel mee, ook als het lijkt alsof ze spelen. Ben je ervan bewust dat de andere ouder een deel van je kinderen is. Door hem of haar te respecteren, is dat ook een manier om je kinderen te respecteren. Zo zorg je ervoor dat ze niet in een loyaliteitsconflict komen en het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen tussen jou en de andere ouder.

 

Herken onverwerkte gevoelens

Als je veel moeite hebt met de scheiding, dan moet je dit eerst verwerken om daarna naar de toekomst te kunnen kijken en verder te gaan. De relatie met je ex-partner verandert helemaal, van intiem naar een meer zakelijke relatie. Nu ligt de focus altijd op de kinderen. Als je onverwerkte gevoelens hebt, doe hier iets mee en vraag hulp. Als jij dit doet hebben je kinderen hier heel veel baat bij.

 


Deel op


Blijf op de hoogte

Tips voor je scheiding of ouderschapsregeling in je mailbox? Abonneer je hier:

* verplicht veld