Kan je een nieuwe woning aankopen tijdens de scheidingsprocedure?

In de meest gevallen dient één of beide, op zoek te gaan naar een nieuwe woonst. Gezien de huidige lage rentes, wensen veel mensen onmiddellijk een nieuwe woning aan te kopen.

Kan dit?

Dit is afhankelijk van jullie huwelijksstelsel of dat jullie wettelijk samenwonen:

  • Ingeval jullie gehuwd zijn onder het stelsel van scheiding van goederen of wettelijk of feitelijk samenwonen, vormt dit geen enkel probleem. In dit geval is er geen gemeenschappelijk vermogen, en kan ieder ten alle tijd in eigen naam, een eigen woning aankopen.
  • Indien jullie gehuwd zijn onder het wettelijk stelsel, is er een gemeenschappelijk huwelijksvermogen, en kan dit enkel onder bepaalde voorwaarden:

 

Indien de woning wordt aangekocht met eigen middelen (= gelden uit erfenis of schenking) en dit kan aangetoond worden, vormt dit geen probleem.

Indien er geen eigen middelen zijn, dit men wel rekening te houden met bepaalde elementen: de aankoop kan enkel gebeuren mits het invoegen van de noodzakelijke clausules. De andere echtgenot(e) dient dan mee te tekenen (ter kennisname). Bovendien dient er uitdrukkelijk te worden gestipuleerd, dat de aankoop gebeurt onder de opschortende voorwaarde van een definitieve echtscheiding en dat de aankoop buiten de huwgemeenschap valt, dus dat de andere nooit aansprakelijk kan worden gesteld voor het actief of passief van de woning.

De aankoop wordt echter vaak bemoeilijkt door het financiële. Diegene die een nieuwe woning aankoopt, dient geschrapt te worden van de gemeenschappelijke lening en heeft meestal ook het geld nodig van de verkoop of inkoop van de gezinswoning. Timing en afstemmen is dus belangrijk !

Voor hulp of vragen? 0475-86.40.57 of bemiddeling@annpattynbe.webhosting.be


Deel op


Blijf op de hoogte

Tips voor je scheiding of ouderschapsregeling in je mailbox? Abonneer je hier:

* verplicht veld