Co-ouderschap dus geen onderhoudsgeld?

“Bij een gelijkmatig verdeeld verblijf dient er geen onderhoudsgeld voor de kinderen betaald te worden.” Maar, klopt dit wel?

De wet zegt hierover het volgende :

  1. Ouders dienen bij te dragen in functie van hun inkomsten in het onderhoud van de kinderen.
  2. Kinderen hebben recht op dezelfde levensstandaard als hun ouders. Dit wordt bepaald in functie van de gezamenlijke inkomsten.

 

Dit kan ervoor zorgen dat één van de beide ouders toch onderhoudsgeld dient te betalen aan de andere ouder ondanks co-ouderschap maar omwille van het inkomstenverschil tussen de ouders.

Er zijn 3 soorten kosten in het onderhoud van kinderen waarover een regeling dient gemaakt te worden :

  1. De verblijfsgebonden kosten zijn o.a. voeding, drank, verzorgingsproducten, meubilair, beddengoed, etc … als het kind bij de ouder verblijft;
  2. De niet-verblijfsgebonden kosten zijn kosten onafhankelijk van het verblijf bij elke ouder zoals kledij, schoenen, schoolkosten, hobbykosten, vervoers- en/of gsm-abonnementen, ..
  3. De buitengewonen kosten, dit zijn uitzonderlijke of eenmalige kosten zoals kosten van orthodontie, bril, steunzolen, pc voor school, kotkosten …

 

De niet-verblijfsgebonden kosten en buitengewone kosten worden verrekend in functie van de onderlinge draagkracht tussen de ouders bijvoorbeeld via een kindrekening of verrekend op het einde van de maand.

De verblijfsgebonden kosten worden betaald door iedere ouder afzonderlijk als het kind bij hem of haar verblijft. Ingeval van een significant inkomstenverschil en zelfs bij co-ouderschap, is het mogelijk dat de ene ouder aan de andere ouder een onderhoudsgeld dient te betalen. Dit om ook hier het verschil in draagkracht (= inkomen) te compenseren.


Deel op


Blijf op de hoogte

Tips voor je scheiding of ouderschapsregeling in je mailbox? Abonneer je hier:

* verplicht veld