Bird nesting

10 tot 20% van de gescheiden ouders doen aan ‘birdnesting‘.  Maar wat is het juist?

Birdnesting is een regeling, waarbij de kinderen permanent in het huis verblijven en de ouders beurtelings wisselen.

Meestal is birdnesting, een tijdelijke overgangsregeling tot een of beide ouders een vaste woonplaats heeft. Het heeft als voordeel dat

  • De kinderen meer geleidelijk, aan de nieuwe situatie kunnen wennen.
  • De mogelijke spanningen door het samenleven verdwijnen.
  • Als ouder ervaar jezelf de impact van het heen en weer verhuizen. Dit vergroot het inlevingsvermogen naar je kinderen toe.

Voor het welslagen van deze formule, is het cruciaal dat jullie nog in staat zijn om op een constructieve manier te communiceren. Er dienen immers veel praktische en financiële afspraken gemaakt te worden rond het huishouden en de kosten verdeling van de woning.

De ouders kiezen hier op langere termijn voornamelijk voor, om de impact van hun scheiding op de kinderen zo beperkt mogelijk te houden. De kinderen hoeven niet heen en weer te verhuizen en blijven in hun eigen vertrouwde omgeving. Dit zorgt voor stabiliteit.

 

Birdnesting is duur. In de meeste gevallen zijn er 3 woningen nodig, de gezinswoning en een aparte verblijfplaats voor elke ouder. Sommige ouders kiezen er voor om naast de gezinswoning, ook de andere woning beurtelings te delen. Hierdoor blijf je ook wel, constant met elkaar geconfronteerd, terwijl je door te scheiden meestal nood hebt aan meer afstand.

Belangrijk is dat je ook mogelijke nieuwe situaties pro actief doorspreekt, zoals een mogelijke, nieuwe partner kan die in de woning verblijven, hebben jullie elk een eigen slaapkamer, zijn er nog gemeenschappelijke gezinsmomenten, …vaste evaluatie momenten kunnen hierbij helpen.

De fiscus is nog niet helemaal mee in het verhaal van Bird nesting. Als gescheiden ouders heb je een groter fiscaal voordeel dan samenwonende ouders. De fiscus erkent deze regeling niet voor bird nesting.

Bemiddeling, kan jullie helpen om tot een goede regeling te komen.

Heb je hier vragen over? bemiddeling@annpattynbe.webhosting.be of 0475.86.40.57


Deel op


Blijf op de hoogte

Tips voor je scheiding of ouderschapsregeling in je mailbox? Abonneer je hier:

* verplicht veld