Bemiddelen versus Procederen?

Bemiddeling is zonder twijfel een goedkoper alternatief als een gerechtelijke procedure.

Hoe komt dit?

1. Bij bemiddeling, bemiddeling betalen jullie samen de bemiddelaar, ieder voor de helft. Bij een procedure op de rechtbank heeft ieder zijn eigen advocaat kosten.

2. De totale kostprijs van een bemiddelaar ligt lager dan dat van een advocaat. Dit heeft twee redenen, enerzijds is bemiddeling vrijgesteld van btw en anderzijds neemt een bemiddeling veel minder uren in beslag dan een gerechtelijke procedure.

Een voorbeeld : Stel dat zowel de bemiddelaar als advocaat 100 EUR per uur factureren.

  • Een bemiddeling neemt gemiddeld een 14 à 25 uren in beslag. Deze kost betalen jullie elk de helft.
  • Een gerechtelijke procedure zal minimaal 50 uren in beslag nemen aangezien een advocaat veel tijd dient te spenderen aan reistijd naar de rechtbank, wachttijden op de rechtbank, aanwezig zijn bij een gerechtelijke vereffening & verdeling bij de notaris, enz..

Naast de kostprijs, zijn er nog een aantal andere voordelen:

  • Bemiddeling = een snellere procedure – binnen enkele maanden is jullie volledige echtscheiding afgehandeld versus een procedure van minimaal 1 à 2 jaren
  • Bemiddeling = samen afspraken maken – samen met de bemiddelaar wordt er gezocht naar een goede oplossing van alle betrokken partijen versus de rechter die de beslissing voor jullie neemt
  • Bemiddeling = minder emotioneel uitputtend traject versus lange gerechtelijke procedure

 


Deel op


Blijf op de hoogte

Tips voor je scheiding of ouderschapsregeling in je mailbox? Abonneer je hier:

* verplicht veld