Hoe vertel je aan je kinderen dat mama en papa gaan scheiden?

 

Jullie gaan uit elkaar. Een ingrijpende en verdrietige gebeurtenis voor jullie als ouders, maar zeker ook voor jullie kinderen. Door het goed uit te leggen, bereid je hen emotioneel voor op de dingen die gaan veranderen. Maar hoe pak je dit aan? Hoe vertel je aan je kind dat je gaat scheiden? Het beste moment om het te vertellen, bestaat niet.


Zodra je voelt dat de scheidingsbeslissing heel hard aanwezig is, kan je het aan de kinderen vertellen, ook al is er nog veel onzekerheid over de praktische zaken. Kinderen voelen dat er veel gaande is en kunnen in paniek raken. Hun fantasie gaat dan met hen aan de haal. (scheidingsexperte Claire Wiewauters)

Kinderen hebben recht op rechtstreekse en eerlijke informatie. Door het gesprek uit te stellen vergroot de kans dat ze het via-via te horen krijgen. “Een makkelijk gesprek is het nooit”.

Hier alvast een aantal tips om jullie zo goed mogelijk voor te bereiden.

  • Bereid je als ouders samen praktisch voor op dit gesprek.
  • Het moet een samen gedragen verhaal zijn. Zo laat je zien dat jullie nog wel samen ouders kunnen zijn.
  • Spreek op voorhand af wat jullie gaan zeggen, hoe jullie het zeggen en wanneer jullie het zeggen. Beslis welke ouder dit gaat vertellen. Kies hierbij voor de ouder die zijn/haar emoties het beste onder controle heeft.
  • Houd rekening met de verschillende leeftijden van jullie kinderen, maar vertel het alle kinderen tegelijk. Zo kunnen ze elkaar steunen.
  • Wees daarbij liefdevol, duidelijk en openhartig, maar ook kort en snel. De boodschap proberen inleiden of verzachten, maakt het pijnlijker voor jullie kinderen. Probeer je in te leven in wat deze boodschap bij je kind kan teweeg brengen.
  • Vertel jullie kinderen duidelijk dat zij geen schuld hebben aan de scheiding en dat ze er ook niks aan kunnen veranderen.
  • Leg uit dat jullie niet meer verliefd zijn op elkaar. Maar dat jullie liefde voor hen onveranderd blijft.
  • Probeer je in te leven in wat deze boodschap bij jullie kinderen kan teweeg brengen. Door je op voorhand in te beelden welke emoties dit kan oproepen, kan je je eigen emoties eerst onder ogen zien. Dat helpt om op het moment van het gesprek beter bestand te zijn tegen je eigen gevoelens en er meer te zijn voor jullie kinderen.
  • Geef erkenning en ruimte om hun emoties te kunnen uiten.
  • Merk je dat jullie kinderen afgeleid raken terwijl jullie je verhaal proberen te vertellen, of geven jullie kinderen aan niet meer te willen luisteren, stop dan meteen met het gesprek. Respecteer dit signaal en praat op een ander moment verder, als jullie kinderen tijd hebben gehad alles te laten bezinken.

Kinderen kunnen heel uiteenlopend reageren. Door de schok van het nieuws dringt er maar 50% door in de hersenen. De scheidingsmelding is dus de start van een reeks gesprekken. Jullie kinderen zullen erop terugkomen, en anders is het goed dat jullie hier later nog eens met jullie kinderen over praten. Kinderen hebben de neiging de ouderrol over te nemen en een verdrietige ouder te helpen. Dit is ontzettend lief, maar niet gezond voor het welzijn van de kinderen. Het is zelfs heel belastend voor jullie kinderen. “Een kind moet kind kunnen blijven”.

Peil naar de bezorgdheden van je kinderen maar betrek ze niet bij de verblijfsregeling. Zo creëer je een loyaliteitsprobleem.

Tot slot: blijf praten!

Tijdens en na een echtscheiding heeft je kind veel steun en uitleg nodig. Dat is moeilijk, want zelf weet je het waarschijnlijkook niet allemaal. Geef hun de tijd zodat jullie kinderen in de gelegenheid zijn om hun vragen, gevoelens en eventuele zorgen te uiten.

Zit u zelf als ouders met veel vragen? Praat er dan over met een volwassene of laat u ondersteunen door een scheidingsbemiddelaar.

 

 


Deel op


Blijf op de hoogte

Tips voor je scheiding of ouderschapsregeling in je mailbox? Abonneer je hier:

* verplicht veld